
Using OHNGSP and FTA 
together 101

Follow the simple steps provided on the following 
slides and you can determine FTA eligibility simply 

and know what you need to do next…



You are going to be asked a series of questions.  Once you have answered all of the 
questions correctly you will know whether you need to apply for FTA and how to do 

so…
QUESTION 1 – I am a member of the Ohio AIR National Guard

No, I am not a member of 
the Ohio AIR National 
Guard.

Yes, I am a member of the 
Ohio AIR National Guard.

Based upon your answer you are not eligible to 
apply for FTA and your tuition for the term, if 
your application is approved, will be covered by 
the OHNGSP.

You still appear eligible at 
this point to use FTA. 

AIR National Guard members can stop here.  You cannot currently use FTA.  ARMY National Guard members should 
continue on to the next slide.

Click 
Here



QUESTION 2 – I have joined the Ohio National Guard but I have not yet 
completed by Basic Training or Advanced Individual Training (AIT)

I have completed Basic and 
Advanced training and 
have been returned to my 
unit to begin drilling with 
my home unit.

No, I have not yet 
departed for Basic and 
Advanced training

Based upon your answer you are not eligible to 
apply for FTA and your tuition for the term, if 
your application is approved, will be covered by 
the OHNGSP.

Continue to Slide 4 – You 
still appear eligible at this 
point to use FTA.



QUESTION 3 – I am using the Montgomery Chapter 1606 Reserve GI Bill; PAY 
ATTENTION!!! This ONLY applies to the Montgomery Chapter 1606 Reserve 
GI Bill.  If you are using ANY other GI Bill (example – Chapter 33 Post 9/11 GI 
Bill) you are still eligible to apply for FTA

No, I am not using the 
Montgomery Chapter 1606 
Reserve GI Bill.

Yes, I am using the 
Montgomery Chapter 1606 
Reserve GI Bill

Based upon your answer you are not eligible to 
apply for FTA and your tuition for the term, if 
your application is approved, will be covered by 
the OHNGSP.

Continue to Slide 5 – You 
still appear eligible at this 
point to use FTA.



QUESTION 4 – I am no longer a member of the Ohio National Guard and I am 
attending school on an approved mobilization waiver (IsLatta)

No, I am still an active, 
drilling member of the 
Ohio National Guard

Yes, I have been Honorably 
discharged from the Ohio 
National Guard and am 
attending on approved 
mobilization time.

Based upon your answer you are not eligible to 
apply for FTA and your tuition for the term, if 
your application is approved, will be covered by 
the OHNGSP.

Continue to Slide 6 – You 
still appear eligible at this 
point to use FTA.

What does qualifying mobilization time mean?  If you have been deployed and were on orders (active duty orders to 
attend training is NOT considered qualifying mobilization time) you may be given an equal amount of time that you 
missed school due to deployment to continue to use the OHNGSP up to five years after your honorable discharge, not to 
exceed the remaining units of Scholarship eligibility you have left.



QUESTION 5 – I am an ROTC Cadet (09R) AND I receive the GRFD Scholarship 
which provides me with a room and board stipend? 

No, I am not an ROTC 
Cadet (09R) receiving the 
GRFD Scholarship which 
provides me with a room 
and board stipend

Yes, I am an ROTC Cadet 
(09R) receiving the GRFD 
Scholarship which provides 
me with a room and board 
stipend 

Based upon your answer you are not eligible to 
apply for FTA and your tuition for the term, if 
your application is approved, will be covered by 
the OHNGSP.

Continue to Slide 7 – You 
still appear eligible at this 
point to use FTA.



QUESTION 6 – I have one Associate’s Degree already and am pursuing a 
second.

No, I do not already have 
one Associate’s Degree 
and I am not pursuing a 
second.

Yes, I have already 
achieved one Associate’s 
Degree and I am pursuing 
a second degree.

Based upon your answer you are not eligible to 
apply for FTA and your tuition for the term, if 
your application is approved, will be covered by 
the OHNGSP.

Continue to Slide 8 – You 
still appear eligible at this 
point to use FTA.



QUESTION 7 – I am an officer and I will incur a service obligation if I use FTA

No, I am not an officer Yes, I am an officer and I 
will incur a service 
obligation if I use FTA

Based upon your answer you are not eligible to 
apply for FTA and your tuition for the term, if 
your application is approved, will be covered by 
the OHNGSP.

Continue to Slide 9 – You 
still appear eligible at this 
point to use FTA.



QUESTION 8 – I have used all of my FTA eligibility for this fiscal year

No, I have not expended all 
of my FTA eligibility for the 
fiscal year.

Yes, I have expended all of 
my FTA eligibility for the 
year and will provide my 
unit a copy of my 
GoArmyEd account as 
verification.

Based upon your answer you are not eligible to 
apply for FTA and your tuition for the term, if 
your application is approved, will be covered by 
the OHNGSP (Skip to slide 11)

Continue to Slide 10 – You 
appear eligible at this 
point to use FTA and the 
following slide will give you 
further guidance.



If you have arrived at this slide as a result of answering all of the 
eligibility questions and appear to be eligible to apply for FTA what do 
you do now?   

You will need to either create an account, or log on to your existing account at https://www.goarmyed.com and 
apply for FTA.  Detailed guidance on the FTA program is contained within other resources and can be provided at request

One last thought to leave you with… the window to apply for your OHNGSP opens as soon as your school creates the
school term you wish to apply for and does not close until the final no penalty add/drop date for your school.  
HOWEVER, the deadline to apply for FTA opens 60 days before classes begin and closes 5 working days before classes 
begin so you will need to plan accordingly.   

https://www.goarmyed.com/


If you have arrived at this slide because you are not eligible to apply for 
FTA for THIS term what does it mean?

It means that the OHNGSP will cover your cost of tuition based on the 
school you attending at either 100% of your tuition cost (if you are 
attending a public college) and or at 100% of the average cost of tuition 
(if you are attending a private college) and there is nothing additional 
you will need to do once your application has been approved for the 
term.
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